Beszélgessünk gyermeki őszinteséggel!

2021.05.09

Nyitottan, sértődés és támadás nélkül... Az érett beszélgetésekhez nyitottnak kell lenned. Nyitottnak kell lenned olyan mondatokra is, melyek a kis lelki világodat sérthetik, még esetleg a kritikára is. És érettnek kell lenned ahhoz, hogy ne támadásnak élj meg egy eltérő véleményt, hanem építkezz belőle! Természetesen válogasd meg, kivel beszélgetsz, a rossz szándékú eleve embereket zárd ki az életedből. 

Túl sok himi-humi, félig érthető, félig homályosan felfogható tanácsot kapunk. Körül írva, bepólyázva, kismasnival kidíszítve, elhallgatva, félig kimondva, félig nem. Vagy csak azok a furcsa, sokatmondó tekintek - még jobban összekavarnak, és totál elbizonytalanítanak. 

Ha mindkét oldal érett, a beszélgetés hatékony lesz, tanulságos és értékes. Az egyik el meri mondani a véleményét (ha kérdezik), érzéseit, esetleg rosszallását, hogy segítsen. Beszélj nyíltan, határozottan, mondd ki, mondd el, tisztázd, érvelj! Felejtsd el az online háromszavas kommunikációt! Pont arra jó, amire kitalálták. 

A másik fél talán egy gyomrost fog érezni először, vagy úgy érzi, millió lépésre van ez a gondolat az övétől. Arra kérlek, ne feltételezz a másik emberről rosszat és legalább egy picit gondold át, amit mondd. Ne vesd el azonnal, mint szoktad! Különben nem fejlődsz! Kérdezz vissza és légy befogadó, kezdjétek el nyugodtan kibontani a témát. Ma még el sem tudod képzelni, milyen "aha" helyzetek jöhetnek majd. A tisztelet, az érvelés és kedvesség segít befogadni! Élvezd a fejlődést és tanulást!

Ella