Miért félsz az egyedülléttől?

2022.02.27

Miért félsz az egyedülléttől?

Miért szorul görcsbe a gyomrod, mikor arra gondolsz, hogy ha kilépsz ebből a rossz kapcsolatból, akkor egyedül fogsz maradni?

Ha azt gondolod, hogy nem tudsz önállóan élni és létezni, vagy ha olyan képtelen gondolatok járnak a fejedben, hogy ha kilépsz egy rossz kapcsolatból, akkor nem tudsz majd lélegezni sem egyedül, akkor el kell keserítselek. Igenis képes vagy rá!

Ha olyan helyzetben vagy, hogy nem mersz kilépni a boldogtalan kapcsolatodból, mert attól tartasz, hogy nem tudsz majd megállni a lábadon egyedül - akár lelkileg, akár anyagilag, akár társadalmilag - akkor nagyon is tévedsz! Megmutatom neked, hogyan tudod megcsinálni!

Nézzük csak meg, mit is érzel. Tele vagy kétségekkel, félelemmel, rossz elképzelésekkel, azzal kapcsolatban, hogy mi történne veled akkor, ha kilépnél a jelenlegi rossz kapcsolatodból.

Mik is ezek a félelmek?

Az egyik az, hogy nem tudnál egyedül élni, szükséged van egy férfira az életben, aki megmondja a tutit, megteszi a lehetetlent, elintézi a szükséges dolgokat.

Azt gondolod, hogy nem tudnál elintézni egy gumicserét, vagy nem tudnál egyedül kőművest találni a nappali kifestéséhez.

Igaz, hogy a párod megmondja a tutit, de nem teszi meg a lehetetlent, és nem is intézi el a szükséges dolgokat. Ha úgy jobban megnézed az életedet, ezeket a dolgokat pont Te teszed meg. A poén az, hogy ennek ellenére úgy érzed, ezt férfi nélkül nem tudnád megtenni. Hogy kell egy biztos pont. Tudod miért hiszed ezt? Mert elhitetik veled. Te pedig megeszed - a tények ellenére.

No, nézzük is ezt a biztos pontot.

Az a biztos pont egy felnőtt óvodás. Aki nem figyel rád, mert figyelmet követel. Aki nem ad, csak hisztisen követel. Aki nem ért meg, sőt meg sem hallgat téged, mert az ő élete nehezebb. Aki alig teljesít az ágyban, mert minden idejét és energiáját a gépezés tölti ki.

Ő a biztos pont.

A másik ok, amiért nem hiszel az önállóságodban, az azért alakult ki, mert a társadalom ezt a bélyeget nyomja a nőkre: Mi vagyunk a 'gyengébb nem'.

A 'gyengébb nem' egyedül neveli fel a gyermekeit, mert az erősebbik nem kihátrál a nehézségek elől. A gyengébb nem munka után nem leül tévézni, hanem felveszi a második (vagy harmadik) műszakot, ami a gyerekekkel való foglalkozásából és komplett háztartásból áll. Mindehhez még kedves, nevetgél és boldog. Ő a gyengébb nem.

Emellett ugyanolyan minőségű és mennyiségű munkát teljesít a munkahelyén, mint egy férfi - mindezt alacsonyabb fizetésért és teljes munkaidőben. De ő a gyengébb nem. Hagyjuk.

A következő ok, amiért nem látod magad erősnek - azok a barátnők, a szülők, az ismerősök

jó tanácsai. "Mi lesz veled egyedül? Hová is mehetnél? Nem keresel eleget egy albérlethez. Ki fog megvédeni? Mikor lesz így unokám? Egyedül maradsz öreg korodban."

Anyukámtól tanultam egy régi mondást: "Nem az a fontos, hogy mit mondanak, hanem, hogy KI!"

Nézd meg, kik adják neked ezeket a tanácsokat. Olyanok, akik kapcsolatban élnek, mert "Mi lesz velük egyedül?" Vagy olyan ismerőseid, akik anyagi szűkösség miatt vannak kapcsolatban? Esetleg kényelmesebb az életük a párjukkal, mint egyedül?

Ez nem baj, ha boldogok. Csak olyan embertől fogadj el párkapcsolati tanácsot, akik boldog párkapcsolatban élnek.

Azért is félsz az egyedülléttől, mert mások rossznak titulált példáit látod. Például itt van egy önálló 40es szingli nő.

Azt gondolod, hogy ha egy 40es nő egyedül él, akkor ő biztosan nem kell senkinek és boldogtalan egyedül. És valószínűleg így fog megöregedni. Ettől rettegsz te is.

De tévedsz. Nagyon sok önálló, érett nő élvezi a szabadságot. És mit jelent ez a szabadság? Hogy döntési helyzetben van - ha nem boldog egy kapcsolatban, kiléphet belőle, és ha boldog, akkor egyenrangú félként élvezi a kapcsolata örömeit. De ezt az önállóságot meg kellett teremteniük magunknak. Ők már túl vannak azon a munkán, ami most még előtted áll. De ahogy nekik is sikerült, neked is sikerülni fog!

Egy másik oka annak, hogy félsz az egyedülléttől, az a híres-neves önbizalomhiány. Ne érts félre, nem te tehetsz róla. Ezt sajnos gyerekkorunkban szedjük össze. Főleg szülőktől, vagy más felnőttektől.

Nézzük is csak meg a gyerekkorodat.

Gyermekkorodban a család kicsi királylányaként voltál nevelve, a szüleid óvtak-védtek még a széltől is féltettek. Ha igazságtalanság történt veled a suliban, nem kellett megharcolnod a saját kis csatáidat, hanem a szüleid teljes mellszélességgel felvették a kesztyűt és harcba léptek helyetted.

A másik véglet az, amikor nem álltak ki érted, maguk is féltek a rendszer bosszújától és magadra hagytak téged ezekben a helyzetekben - vagyis, így, vagy úgy - de nem tanultál meg kiállni magadért. Tehát, megtanultál félni.

Az is lehet, hogy, hogy már otthon, kiskorodban hatással volt rád a jól bevált hímsovinizmus, és még mindig füledbe csengenek az apukád vagy más férfiak szavai: "Ne foglalkozz ezzel, ehhez a nők nem értenek!" Vagy ilyen és hasonló, nőket pocskondiázó mondatok az 'igazi férfitől'.

Esetleg a szüleid, főleg az apukád elhanyagolt téged, nem mutatta ki a szeretetét, vagy fiút szeretett volna, vagy talán kritizált külsőleg. Mindezek komoly nyomokat hagynak a gyermeki lélekben. Az eredmény: alacsony önbecsülés és gyenge önbizalom. Az egyedülléttől való félelem alapelemei.

De mit érzel ma?

Azt, hogy a világ egy csúnya hely, tele van mumusokkal, hogy az élet legtöbb területén veszély leselkedik rád, hogy nem vagy képes egy izzót sem kicserélni, hogy nem vagy képes eldönteni, hogy milyen színű kanapét vegyél, de még a műkörmöd színét is a pasid mondja meg!

A félelem miatt homályos a jövőképed, inkább hagyod magad sodródni. Ez nem is gond, ha észreveszed és teremtesz kitörési lehetőséget ebből a gyermeteg helyzetből. De nem teszed. És tudod, miért nem teszed? Mert nem hiszel a jó kapcsolatokban sem. "A következő sem lenne jobb."

És mivel rettegsz az egyedülléttől, benne maradsz a kapcsolatodban, akármilyen rossz is az. Szeretethiányodat a kis kutyusoddal vagy a cicáddal pótlod. Nagyon aranyosak, a világ minden szeretetét meg tudják adni, tudom. De a helyzeteden nem javítanak.

Kérlek, figyelj oda, mert a bizonytalanságod miatt nagyon befolyásolható vagy. Emiatt leköveted a tömegdivatot, az általános társadalmi véleményeket, bármit mond a férfi melletted, vagy a barátnőd, a média - azzá válsz. A divatban, a külső megjelenésedben, a gondolkodásodban is. A megfelelési kényszered miatt testképzavarod alakulhat ki, nem leszel semmiben sem elégedett önmagaddal. Ez étkezési vagy italozási rendellenességhez vezethet, a kezeletlen testképzavar pedig sportmániához, testközpontúsághoz, és szépészeti műtétekhez.

Meddig akarod még fizetni a társadalmi torzulások árát a saját életeddel?

Tényleg életképtelen volnál?

Tényled ennyit érsz?

Nem, dehogy!

Csak akkor, ha elhiszed ezt a butaságot!

Ha viszont ki akarsz lépni ebből a téves gondolkodásból, segítek abban, hogyan tedd!

Először is lép kicsit hátra és nézd meg magad kívülről. Rá kell gyere arra, hogy ezt te nem akarod, nem így akarod! Érezned kell magad ennyire értékesnek!

Azután, le kell állítanod az embereket magad körül, hogy mindenki megmondja neked, mit csinálj, mit akarjál, mit gondoljál. És hogy mi jó neked. Csak hallgasd meg a szíved. Ő megmondja!

Mit kell tenned?

A belső mintáidat kell elkezdeni feldolgozni és átalakítani, melyek évek óta, nagyon régen épülnek benned. Ezek a hibás sémák torzították a valóságodat, így nehezen vagy egyáltalán nem látsz rá valósan a helyzetedre.

Nagyon szívesen mondanám, hogy ezzel meg fogsz birkózni egyedül, de szűrreális lenne, hiszen nem látod reálisan a valóságot. Külső segítségre van szükséged.

Amennyit beleteszel önmagad fejlődésébe, annyit veszel ki belőle. A feldolgozatlan traumák a felszín alatt működnek és rombolnak.

Azzal, hogy olyan lelki segítőhöz fordulsz, aki:

- odafigyel RÁD!

- belenyúl a múlt sarába

- kirántja onnan a rothadt gyökereket

- feloldja a blokkokat benned és veled

- elkísér egészen az önképed felépítéséig, vagyis újjáépít téged

a megoldás útjára lépsz.

És az eredmény? Egy csodaszép pillangó fejlődik ki a bábból!

Amint lelkileg egészséges vagy, hidd el, visszaépül az önbizalmad, a jövőképed, az önbecsülésed. A félelmet hírből sem fogod ismerni és önálló, boldog és szabad leszel. Döntésképes nő!

Itt az ideje, hogy meglásd a helyzetedben a saját szerepedet, felvállad a felelősséget az életedért és egyéni, személyre szabott, gyökeres változtatásban gondolkozz! A lehetőség adott.

Indulj el!